SIEMENS vezérlők Optimum CNC-megmunkáló központokban

A CNC esztergálás számos munkafolyamatot gyűjt magába, az összetett munkadarabok megmunkálásától egészen az egyszerű munkadarabok tömeggyártásáig.

Maximális termelékenység minden felhasználásban

A CNC esztergálás számos munkafolyamatot gyűjt magába, az összetett munkadarabok megmunkálásától egészen az egyszerű munkadarabok tömeggyártásáig. A kialakítandó munkadarabok komplexitása egyenes arányban csökken az előállítandó mennyiséggel, míg az automatizálás szükségessége növekszik. Ez természetesen a használt gépszerszámok magas értékű megterheléséhez vezet.

SINUMERIK esztergálás

Minél magasabb a géptől elvárt teljesítmény, annál magasabb a CNC-től elvárt teljesítmény is. Ezért az alap esztergálási programon kívül a Sinumerik CNC kiterjedt programozási és automatizálható felületeket ajánl fel mind összetett- és egyszerű munkadarabok megmunkálására.

Mesterfokú esztergamunka csupán néhány CNC programon keresztül

Néhány különleges, kibővített előtolás-irányító CNC program elegendő ahhoz, hogy bármely felhasználó mesterfokú esztergamunkát végezzen. Egy ilyen programra példa az igazítás egy folyamatos vágósebességhez, amely biztosítja az orsó forgási sebességét, amíg az átmérőtengely mentén mozog. Egy másik forgásszimmetrikus munkadarabok létrehozásához fontos munkafolyamat a menetvágás. Ehhez a munkafolyamathoz a hossztengely menti előtolásnak szinkronizálódnia kell az orsó forgási sebességéhez. A G33 DIN nyelvparancson kívül a Sinumerik CNC egy nagy teljesítményű menet ciklust ajánl fel. Ez a ciklus lehetővé teszi számos menetfajták (longitudinal, face, tapered, linked) beprogramozását egyenesen a gépbe. A menettáblázat egyszerűvé teszi a szükséges menetemelkedés és menetmélység megadását. További megadható paraméterekkel a lineáris- és degresszív előtolást változtathatjuk.

A Sinumerik menetciklus...

… lehetővé teszi számos menetforma egyszerű paraméterezését. A teljesen grafikus ShopTurn munkamenet-programozás egyszerű és intuitív.

A DIN-ISO programozás...

… a programGUIDE segítségének hála maximális teljesítményt kínál minimalizált gépmunkaidőkkel, így bármely gyártási követelménynek megfelel.

A programozási idő fontosságáról

A megfelelő CNC program kiválasztása függ a gyártandó munkadarabok mennyiségétől. Egyedi munkadarabok esetén a programozási idő diktálja a termelékenység szintjét. A ShopTurn gyors és intuitív grafikus munkamenet-programozás lehetőségét kínálja. Ezzel ellenben tömeggyártás esetén a program lefutási ideje a fontos érték, ezért a Sinumerik CNC-k a DIN/ISO nyelv parancsaival is programozhatók. A ciklustámogatás (programGUIDE) zökkenőmentes átmenetet biztosít a DIN/ISO és a grafikus ShopTurn programozási parancsok között, így bármekkora előállítandó tétel esetén megállja a helyét.

A körvonalas esztergálás kihívásai

Egy forgásirányító rendszer legnagyobb kihívása a szabadon meghatározott megmunkálási profilok végrehajtása egy CAD/CAM rendszer segítsége nélkül. Az integrált körvonalszámító által létrehozott megmunkálási profilokat a gép ciklusokká fordítja, amelyeket aztán lefordít szükséges mozdulatokra. A megszokott hosszírányú- vagy átlós leforgácsoláson kívül a Sinumerik forgácsolási ciklus körvonalas bevágásra és leszúró esztergálásra is alkalmas. Sok esetben egy lapméret és/vagy munkafolyamat nem elegendő egy összetett megmunkálási profil összeállításához. Erre megoldás a Sinumerik ciklus behatárolási lehetősége, amellyel egymás után megmunkálhatók a munkadarabok a megfelelő munkastratégiával. A megmaradó anyag automatikus érzékelése hozzáadja az érzékelt változásokat minden munkafolyamati lépéshez.

A Sinumerik körvonal ciklus...

... három különböző munkafolyamatra képes: leforgácsolásra, menetvágásra és, mint a képen látható, menetfúrásra.

Kibővített munkafolyamat-tartomány

A vezetett szerszámoknak hála az esztergagépekkel elvégezhető munkafolyamatok a fúrással és a marással bővültek. A munkadarabon végzett pontos munkához egy y-tengelyes gép a legjobb választás, de a Transit segítségével az y-tengely nélküli gépek is helyt tudnak állni, mivel az x-tengelyre fordítja le a szükséges mozgási koordinátákat. A Tracyl használatával bármilyen körvonal bedolgozható a munkadarab oldalsó felületére az y-tengely koordinátáinak a pozicionálható orsó fogási programjára való lefordításával. Mindkét esetben egy derékszögű munkadarab-koordináta rendszerben végezhető el a gép programozása, így minden fúrásra- vagy forgácsolásra írt munkafolyamat ciklus használható a forgatott munkadarab arc- és oldalfelületén.

A programozás...

... derékszögű koordináta rendszerben zajlik, amelyből a Tracyl generálja a szükséges mozdulatokat a gép koordináta rendszerébe.

Az öt-tengelyes megmunkálás előfeltételei teljesültek

A b-tengely bevezetése nagy erőlelépés az esztergagépek felhasználási területének bővítésében, mivel segíti a szerszámkar orientálását. A pozicionálható forgóorsóval (c-tengely) együtt használva az öt-tengelyes megmunkálás előfeltételei teljesíthetők. Ezáltal -forgácsgépekhez hasonlóan- a döntött forgatású munkadarabokon is elvégezhetőek a forgácsolási- és fúrási munkafolyamatok. A Sinumerik elfordítási ciklusa lehetővé teszi a munkafolyamat síkjának elfordítását. Ha az összes tengely dinamikája megfelelő szintű, szabálytalan felületű munkadarabok is megmunkálhatók. A Sinumerik sl biztosítja ezt az öt-tengelyes átváltást, méghozzá szerszám-középpont programozással együtt. Ha van egy forgató szerszám a forgácsorsóban, akkor mindenképp öt-tengelyes megmunkálás folyik a gépen. A fő vágószög a b-tengelyen állítható be, míg a mellékes vágószög, amely megegyezik a forgácsiránnyal, a forgácsorsóba helyezett forgató szerszámmal irányítható. A két szögbeállításból eredő szerszámhosszt a Sinumerik forgásciklus automatikusan kiszámítja.

A Cycle800 forgásciklus...

... a b-tengely segítségével lehetővé teszi a forgószerszámok statikus pozicionálását a géptestben, amely lehetővé teszi a vágó beillesztések univerzális használatát.

Erősen lecsökkentett megmunkálási idő

A teljesítmény növelése érdekében a gépeket több egymástól független szerszámhordóval szerelik fel. Ezek használata egy ellen-orsóval nagy megmunkálási időmegtakarításhoz vezet. CNC-knél minden egyes szerszámhordó saját CNC programcsatornával rendelkezik. A CNC programok párhuzamosan dolgoznak, ezért programozásukkor és szinkronizálásukkor figyelni kell a várakozási idők minimalizálására. Ez hamar egy véget nem érő feladattá válik, de épp ezért szerelték be a Sinumeric programSYNC funkciócsomagot. Egy több-csatornát egyszerre mutató programszerkesztő lehetővé teszi a szinkronizálási célértékek egyszerre való megadását. Az Időmegtakarítást a megmunkálási idők programrészletenként történő automatikus kiszámítja segíti, illetve a program-SYNC lehetővé teszi több szerszámtartó és orsó könnyű és felhasználóbarát párhuzamos használatát. A két szerszámtartóval felszerelt gépeken négy-tengelyes esztergálás is végezhető, vagyis két szerszám használata egyetlen munkaprofilon belül. A kiegyensúlyozott vágás hosszú munkadarabok esetében is egyensúlyban tartja a vágóerőt és megnöveli a sorja-mértéket állandó bemeneti nyomáson. A Sinumerik leforgácsolás ciklus a felhasználó által megadott körvonalak mentén történő négy-tengelyes leforgácsolást tesz lehetővé. A felhasználóbarát irányítórendszernek hála az előtolások megtervezéséhez elegendő néhány paraméter megadása.

A Sinumeric programSYNC...

... lehetővé teszi munkafeladatok egyidejű- és megbízható ábrázolását több CNC csatornában.

Szinkronizált ábrázolás

A több-csatornás munkafeladatok CNC programozásának szinkronizált ábrázolása lehetővé teszi a több-csatornán történő programozás átlátható és hatékony elvégzését.

Automatizált munkadarab csere

A végső lépés a termelékenység növelésében a munkadarabok cserélésének automatizálása. A vízszintes esztergáknál rúdbeadagolók és darabszorítók látják el ezt a feladatot. A ShopTurn egy specifikált ciklusa a rúdbeadagolóval koordinálva irányítja a munkadarab mozgatását a főorsó és az ellen-orsó között. Függőleges esztergáknál a munkadarab beadagolásáért és mozgatásáért egy a gyártó által integrált rendszer felel. Egy további automatizálási lehetőség a kezelőrobotok használata. Ehhez a Sinumerik 840D sl minden integrációs lehetőséget megad. A Manage MyRobot segítségével a Sinumerik vezérlőn keresztül mozgathatók a robot tengelyei és betanítási folyamatok végezhetők el. A robot programszekvenciája bekerül a CNC-be is, így a programozásuk optimálisan szinkronizálható. Mint látható, az esztergálás kifejezés igen sok alkalmazást foglal magába, de hála a sokrétű technológiai funkcióinak és automatizáló felületeinek A Sinumerik CNC-k bármely modern ezstergagép vezérlésére tökéletesen alkalmasak.

Az ellen-orsó ciklus...

... a ShopTurn-ben az ellen-orsó grafikus interaktív programozását kezeli, az egyszerű támasztástó egészen az automatizált munkadarab cserélésig.